CHEESEBOARD - cum facem corect un platou de brânzeturi

Un platou de brânzeturi maturate este una dintre cele mai plăcute experiențe atunci când ne adunăm cu prietenii. Poate fi servit ca aperitiv sau poate încheiea o masă. În egală măsură poate fi scuza perfectă pentru o seară doar de brânză și un vin sau whisky bun. Pentru ca experiența să fie una plăcută, regulile de mai jos ar trebui să fie punct de referință pentru orice platou. Nu uitați că regulile sunt făcute și pentru a fi ignorate. Arta constă în a ști cum să le folosim și mai ales când să le ignorăm pe unele din ele, dar nu pe toate!

Platourile de brânzeturi nu sunt altceva decât o formă de prezentare a brânzei cu scopul de a fi servită și savurată. Poate fi făcut în casă sau la magazinele specializate de brânzeturi, sau face parte, alături de cheese bar, dintr-un eveniment festiv.

Platoul poate să fie din lemn, piatră, marmură sau ceramică.

Selecționarea brânzeturilor care ajung pe platou este personală și variază în funcție de gusturile celor invitați, de zona geografică, de sezonul în care ne aflăm și nu în ultimul rând de evenimentul pentru care îl pregătim.

Regulile de mai jos sunt recunoscute de lumea celor cu solide cunoștințe în domeniu ca fiind reguli de bază.

1. Numărul ideal al brânzeturilor trebuie să fie impar, de obicei 3 sau 5.

Dacă folosiți varianta de 3 brânzeturi, atunci trebuie să aveți: 1 tare, 1 albastră, 1 din categoria brânzeturilor moi. Un platou poate avea și o singură brânză - când știți sigur că este preferată de toți cei invitați și este o achiziție deosebită.

Explemplu:

Cheddar, Brie, Stilton - toate din lapte de vacă

Mimolette, Camembert, Roquefort - toate de proveniență franceză

Gouda, Grogonzola, Ragstone - o multitudine de țări și diferite feluri de lapte, dar respectă regula celor 3.

Dacă folosiți varianta de 5 brânzeturi, atunci baza platoului va fi ca mai sus ( 1 tare, 1 albastră, 1 moale), la care adăugați: 1 de oaie sau capră și una maturată prin procesul de spălare a coajei cu saramură, vin sau brandy. Dacă nu vă sunt pe plac cele din ultima categorie, atunci alegeți o brânză care să aibă o culoare și textură diferită de celelalte.

Platourile cu mai mult de 5 tipuri de brânzeturi - se folosesc doar în degustările de brânză sau la evenimente speciale, bufete și restaurante. În Franța există celebrele cărucioare de brânzeturi care cuprind 10-30 de tipuri de brânză, de cele mai multe ori specifice zonei în care vă aflați. Torturile de nuntă și cheese barurile, care cuprind un număr impresionant de brânzeturi ce sunt alese cu grijă de bucătari sau pesoanele special conctractate pentru a oferi o astfel de experiență, sunt tratate și elaborate cu acceași seriozitate ca orice alt component al meniului.

2. Hotărâți dacă platoul de brânzeturi este aperitiv sau va încheia masa - în funcție de momentul pentru care este destinat puteți alege acompaniamentele care vor sta alături de brânzeturi precum și băuturile ce se potrivesc.

3. Alegeți cu grijă acompaniamentele - în primul rând ținând cont de sezon. Încorporați în cheeseboardul vostru ingrediente proaspete, de sezon precum morcovi baby și eventual de toate culorile, ridichi, cartofi noi, sparanghel, pesto proaspăt - primăvara, sau cireșe, mure, zmeură, afine, smochine, caise, pepene, piersici - vara.

Obligatoriu dintr-un cheeseboard fac parte: mierea simplă sau cu trufe sau un fagure, fructe uscate dacă cele potrivite nu sunt disponibile în varianta proaspătă, gemuri de gutui, trandafiri, ceapă, ardei iute sau castraveciori în oțet, nuci, alune sau migdale, fistic sau pecan. Nu uitați biscuiții pentru brânză sau pâinea de casă.

4. Folosiți produsele de charcuterie doar dacă platoul oferit ca aperitiv - după o masă la care au fost servite 2-3 feluri, un cheeseboard care să includă produse de charcuterie nu prea este inspirat. Dacă în schimb îl folosiți pentru sesiunea de aperitive dinaintea mesei, aveți grijă cum asortați brânzeturile cu salamurile și alte produse. Salamurile merg în general foarte bine cu Gouda (cu cât mai maturată cu atât mai bine) sau cu Pecorino; . Stiltonul cu Jamon Iberico, Comte cu Nduja sau un Chorizo, Parmesanul cu Prosciutto

5. Alegeți vinurile cu grijă - deși pare complicat, odată ce vă însușiți niște principii totul devine mai ușor, iar imaginația și spiritul aventurier de care veți da dovadă o să vă ajute

  • Dacă suneți nehotărâți și nu prea știți ce să alegeti, Prosecco sau Șampania se potrivesc foarte bine atât cu brânzeturile moi, cu mucegai alb cât și cu cele tari sau puternice cum ar fi Epoisses, Parmesan, Chaource, Brie, Muenster sau Delice de Burgogne.

  • Vinurile albe - tot timpul o alegere bună. Se potrivesc de minune cu o varietate mult mai mare de brânzeturi decât vinurile roșii care tind să acopere aromele brânzei.

  • Vinurile fortificate - brânzeturile a căror coajă a fost spalată ca parte a procesului de maturare, precum Epoisses sau Stinking Bishop, sunt puse în valoare de Sauterns sau Port. Iar brânzeturile cu mucegai albastru servite împreună cu Port sunt deja prietenii clasice. Sherry și Mimolette sau Crottin de Chavignol este o pereche ce se completează una pe cealaltă foarte bine și scot în evidență ce e mai bun din celălalt.

  • Vinuri din aceeași regiune ca și brânza - nu puteți da greș în nici un fel dacă regiunea din care este brânza este păstrată și la sectiunea vinurilor.

  • Vinurile roșii - aici vă trebuie un pic de atenție pentru că doar anumite brânzeturi fac casă bună cu taninurile unui vin roșu cu personalitate. Astfel brânzeturile tari și maturate un timp mai îndelungat se potrivesc cu un Shiraz sau Cote de Rhone. Vinul trebuie ales în așa fel încât să permită brânzei să iasă la iveală, nu să fie pusă în umbră. Brânzeturile sărate precum Feta sau Cheddar merg bine cu Malbec sau Merlot.

  • Vinurile rose - rose este acompaniamentul perfect pentru mai toate brânzeturile maturate. Rose sec și light complimentează orice brânză, cu precădere cele mai puțin maturate

  • Brandy, whisky, cognac, rom - ei da, și ele fac parte din universul brânzeturilor maturate, mi se pare cea mai interesantă poveste de dragoste alături de potrivirea vinurilor fortificate și brânzeturilor. Aici aș putea scrie la nesfârșit! Din experiență, degustări multiple și studiu vă spun că Brandy de Jerez merge mână în mână cu o brânză tare și indelung maturata și eventual o brânză a cărei coaja a fost spalată în procesul de maturare. Romul este companie perfectă pentru brânzeturile moi, ca de altfel și cognacul.

    Acestea fiind spuse, de aici încolo, experimentați și lăsați imaginația și gusturile să vă delecteze. Păstrați mintea deschisă și veți descoperi cu siguranță o lume foarte interesantă!

Previous
Previous

Let’s cheese together!

Next
Next

Cum avem grijă de brânzeturile maturate odată ce ne trec pragul