Ce este și ce face un fromelier

Unul dintre termenii din sectorul ospitalității care poate fi considerat la început de drum este cel de „fromelier”. După cum bine intuiești, cuvântul fromelier se formează cu prefixul „fro-” (din francezul fromage) și „- melier’ (din somelier). Acest termen își propune să definească expertul și/sau profesionistul din lumea brânzei, cunoscător al producției, tipurilor și caracteristicile acesteia.


Cu ce se ocupă un fromelier?

Rolul lui este departe de a fi doar acela de a recomanda brânzeturi sau a le degusta, cum ai fi tentat sa crezi!
Un fomelier este un expert care are o misiune complexă:
🧀 Selecția brânzeturilor : Fromelierul are grijă să aleagă cele mai potrivite brânzeturi pentru restaurant sau, dacă este freelancer, pentru anumite evenimente, ținând cont de stilul general, buget și, bineînțeles, preferințele clienților. El trebuie să fie la curent cu tendințele din lumea brânzeturilor, descoperind constant producători noi și brânzeturi interesante.
🧀 Depozitarea brânzei : Brânza este un organism viu, iar fromelierul este responsabil de păstrarea ei în condiții optime. Asta înseamnă să cunoască temperatura ideală și umiditatea necesare pentru fiecare tip de brânză.
🧀 Servirea brânzeturilor : Există o etichetă/ un protocol de tăiere, prezentare și servire a brânzei, in funcție de anumite tipologii; (modalitatea de tăiere, prezentare și servire a brânzei Stilton nu este identică cu cea a brânzei Fourme D’Ambert, deși amândouă sunt brânzeturi cu mucegai albastru)

🧀 Asocieri culinare și cu băuturi : Una dintre cele mai importante abilități ale fromelierului este aceea de a crea “perechi” culinare divine. El poate recomanda brânzeturi care să se potrivească perfect cu preparatele din meniu, sau, dacă brânza este servită separat, o asociază cu diverse băuturi, elevând astfel experiența gastronomică.
Un fromelier cunoaște în detaliu modalităti de producere a brânzeturilor, tipurile și clasificarea lor, dar și profilurile gustative.
Și toate acestea nu ar insemna mare lucru daca el nu ar fi comunicativ, capabil să îi introducă și pe ceilalți în universul fascinant al brânzeturilor, cu o combinație între informația valoroasă și pasiunea molipsitoare.

Brânza este unul dintre produsele alimentare de mare valoare în cultura gastronomică a fiecărui popor, iar profesiile adiacente producției artizanale de brânzeturi nu fac decât să susțină artizanii și să răspândească dragostea față de produs și educația în domeniu. 

Un consumator informat corect și un profesionist pasionat înseamnă un producător fericit, care va crea cu pasiune produse din ce în ce mai bune.

Next
Next

Double…Triple Cream